C# - ERİŞİM DENETLEYİCİLERİ (ACCESS LEVELS)


private :

Private sadece kendi sınıfı tarafından erişilebilir. Varsayılan erişim denetleyici tipidir. Yani programımızın herhangi bir yerinde

int denemeAccess = 0;

gibi int tipinde denemeAccess değişkeni tanımlarsak başına private yazmasakta bu private olarak tanımlanır. Bu erişim genelede oluşturulan class,metod veya değişkenin değiştirilmesi program için hayatı önem taşıyan yerlerde kullanılır.

public :

Bir üye public olarak tanımlandığında, kod içerisinde herhangi bir yerden erişilebilir durumdadır. Bu erişim genelde oluşturulan class,metod veya değişkenin her yerden erişimi gerekiyorsa kullanılır.


internal :

Internal erişim denetleyicisi birden fazla uygulamanız olduğunda oldukça yararlıdır. Internal olarak tanımlanmış bir üye, aynı assembly içerisindeki tüm dosyalar tarafından bilinir ama farklı assembly içerisindeki dosyalar tarafından erişlemez. Diğer bir deyişle, internal üyeyi aynı program içerisinde kullanabilirsiniz ama bu üyeye farklı bir program içerisinden erişemezsiniz. Bir DLL hazırladınız. Bu DLL içerisinde bir değişkeni internal olarak tanımladığınızda, istediğiniz kadar sınıf ekleyin, bu sınıfların hepsi tarafından kullanılabilir. Ama bu DLL i başka bir uygulama içerisinde kullanırsanız, DLL içerisinde internal olarak tanımlanan üyeleri, diğer uygulama içerisinden göremezsiniz.

protected :

Protected üyeler, public ve private üyelerin bir birleşimi gibidir. Bir sınıf içerisinde üyeyi protected olarak tanımladığınızda, bu sınıftan türetilen sınıflar aynı üyeye erişebilir. Bu açıdan public üyelere benzer. Ama bu sınıftan türetilmeyen başka bir sınıf protected üyeye erişemez. Bu yönden de private üye gibi davranır.

protected internal :

Protected Internal üyelere kendinsini miras alan sınıflar erisir veya aynı assabmly içinden erisebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder